Busters!

 

BUSTERS-ALKUTAIPALEITA HELSINGIN NORSSISSA

Busters-bändin aamunkoittona toimi 1974 perustettu trio Travelling Band, jossa soittivat 15-16 vuotiaat Jyrki Kettunen (rummut), Jyri "Lele" Lehtonen (kitara) ja Timo Virtaneva (basso, laulu). Bändi harjoitteli koulun musiikkiluokassa nimensä mukaista CCR:n kappaletta. Kokoonpano ei tehnyt todistettavasti yhtään keikkaa - ehkä viisaasti kasvatettiin musiikillisia valmiuksia.

Seuraava muistikuva on loppuvuodelta, jolloin koulun joulujuhlassa esiintyi jo keikkataidoilla varustettu bändi: Seppo Hiltunen (komppikitara, laulu), Jyri Lehtonen (soolokitara), Jarmo "Jara" Nikku (rummut) ja Timo Virtaneva (basso). Jarmon kaima on muusikkokitaristi. Bändi soitti epämääräisillä kamoilla täysillä, opettajakunta paheksui. Ohjelmisto oli pääasiassa Juicen materiaalia: Marilyn, Einarin polkupyörä. Tällä kokoonpanolla ei todennäköisesti ollut nimeä, mutta se oli jo Busters.

Seppo oli kuitenkin vierailevana tähtenä ja bändi jatkoi triona, laulupuolesta vastasi Jara. Vuoden -75 alusta kokoonpanoon tuli vokalistiksi Lauri "Late" Karhuvaara. Alkuvuodesta oli myös ensimmäinen keikka koulun kulttuurikilpailussa, tosin ilman ohjelmistoa ja basistia. Soitto oli mukaelmia Hurriganesin biiseistä mm. Cherry baby. Se kun meni tuohon C,Am,F,G kiertoon. Puka Oinonen risti sen myöhemmin Aku Ankka-kaavaksi. Jyri keksi bändin nimen Pursimiehenkadun vauvanvaateliikkeestä.

Harjoituksia jatkettiin ahkerasti ja jo 20.2.75 oli Bustersilla penkkarikeikka Katajanokan Kasinolla. Mukanaan oli ehtinyt urkuri Erkki Kallio. Hän oli hypännyt koulun kilpailevasta Claudie-bändistä: Kimmo Elovaara (basso), Kimmo "Kosse" Kosenius (rummut), Puka Oinonen (soolokitara), Mauno Paajanen myöh. Twiggy Oliver (komppikitara, laulu).

Keikka oli aika loiva. Eka setti meni vielä ok, mutta myöhemmin bändi sinistyi lavalle. Liekö penkkarihenki tarttunut liikaa juhlijoista? Taidoissa oli vielä parantamista. Vielä toinen kokeilu mahtui keväälle: Satakunnantalolla keikka ilman basistia. Alta riman.

SELKIINTYMISTä JA KILPAILUA

Muutaman oudosti menneen keikan jälkeen itsetunto oli musiikillisessa mielessä pohjamudissa. Erkki jätti bändin ja keskittyi klassiseen. Loppukevät harjoiteltiin tekniikkaa (Jyri aloitti kitaraopinnot Konservatoriossa ja Timo Ogelissa). Harjoituksia pidettiin kolmesti viikossa koulun musiikkiluokassa.

Kesän aikana vaihtui rumpali, Kimmo Kosenius loikkasi em. Claudiesta (jolloin Jarmo loikkasi puolestaan Claudieen). Kilpailu Bustersin ja Claudien välillä kiristyi. Arkadian Yhteiskoulussa pidettiin 25.10.75 oppikoulujen bändikilpailut - molemmat osallistuivat. Bustersilla ei ollut omia kappaleita, joten soitettiin extempore-blues, floppi. Uudistettu Claudie (Jarmo oli lähtenyt, Mauno siirtynyt rumpuihin ja komppaajaksi tullut Ari-Pekka "AP" Karppo) soitti Väinö-rokin: sävellys Puka, sanoitus Asko Salminen. Claudie pääsi levyttämään.

Tästä sisuuntuneena Busters päätti tehdä omia kappaleita. Ensimmäiset soivat jo koulussa abi-bileissä 21.11.75 ja Pop-yhtyeitten SM-kilpailujen Helsingin karsinnassa 7.12. Vanhalla paahdettiin kolme Jyrin säveltämää ja Laurin sanoittamaa biisiä (Nuoruutein, Sunnuntaita vasten, Matkani unelma). Kaksi parasta bändiä pääsi jatkoon ja Busters oli kolmas. Bändi sai lavaesiintymisestä kuitenkin täydet pisteet (juontajana oli Jussi Raittinen ja Lauri syöksyi vauhdilla hänen olkapäähänsä).

Puka liittyi Bustersiin ulkojäseneksi. Helsingin kauppaoppilaitoksen keikalla loppuvuonna -75 hän soitti aurinkolasit päässä - muutkin pukeutuivat asianmukaisesti: Beavers-farkkurotsien selkään oli kirjailtu isolla Busters. Puka palasi Claudieen.

Seuraava keikka oli Väinölän nuorisoseuran talolla Hyrylässä 31.1.76. Kamaa alkoi olla jo niin paljon että kuljettamiseen tarvittiin iso muuttoauto. Asentaminen kesti monta tuntia, varsinkin valourkujen kokoaminen/purkaminen oli puheenaiheena. Roudari/managerina toimi juuri Norssista kirjoittanut Heikki "Hessu" Taavela. Kimmo järjesti bändille tarrat ja keikkajulisteen.

Nauhoittamaan oli päästävä. Timon partioystävällä Kauko Lipposella oli Puistolassa rakenteilla oma studio. Siellä käytiin alkuvuodesta -76 äänittämässä demoja levy-yhtiöille lähetettäväksi. Homma oli outoa ja ihmeellistä kaikille ja demot jäivät vaillinaisiksi. Yksi kappale, Gblues, pääsi 1993 julkaistulle Pöytälaatikosta CD-levylle. Taustoihin soitettiin soolo pari vuotta myöhemmin Jyrin olohuoneessa Herttoniemessä.

Bändin historian aikana tehtiin paljon kellarinauhoja, niistä koostettiin kaksi kasettiakin: Bafe's factory ja Farkut. Niitä kopioitiin muutama kappale ja jaettiin ystäville. Nauhat olivat verraton apu kun CD:lle kerättiin kokoon materiaalia.

KEIKOILLA, UUSI RUMPALI, RUTIINIA

Keväästä -76 tulikin keikkapainotteinen. Vartiokylän yhteiskoulun keikan 19.3. jälkeen Kimmo ilmoitti lähtevänsä Aarno Kiurun vetämään Ako & Co-bändiin (myöhemmin Doctor's Special). Busters oli kaaoksessa, oli sovittu mm. radio-ohjelman tekemisestä Yleisradiolle ja nauhoitus oli 5.4. Liisankadun studiolla. Kimmo lupasi hoitaa vielä sen. Hän hoiti bändiin myös uuden rumpalin: Pauli "Pale" Varpuaho. Pale opiskeli Ogelissa, mutta pääsi nopeasti kiinni rock'n'rolliin. Ohjelmistoon tuli myös Creamia.

Radio-ohjelma "Nykynuorison ikiomaa poppia" tuli ulos 22.5. ja uusintana myöhemmin. Tuo 45 minuutin ohjelma sisälsi haastattelujen ja puheosuuksien lisäksi biisit Nuoruutein, Blues, Sunnuntaita vasten ja Bafe´s factory.

Seuraavaksi Busters sai kiinnityksen Natsalle (nykyinen Kaarle XII). Vappuaattona ja Vapun päivänä keikka oli ruotsalaisen jatsibändi Swensson Peacen kanssa. Pale oli jo mukana ja pärjäsi hienosti. Muita Natsankeikkoja olivat 15.5. (pääesiintyjä Piirpauke), 22.5. (pääesiintyjä Madame George) ja lisäksi ainakin yksi keikka pääesiintyjänä. Välissä oli partiokeikka Helsingin kaupungin nuorisokerholla 14.5.1976.

Keikkailu alkoi jo sujua rutiinilla (enää ei tarvinnut kysyä mistä sävellajista mikäkin biisi menee). Ohjelmistoa oli tarvittaessa kolmeksi tunnin setiksi, varmaankin 40 kappaletta, joista omia toistakymmentä. Muut kappaleet olivat perusrokkia: Elvis, Chuck Berry, Hurriganes tai heavyä: Deep Purple, Led Zeppelin.

Natsalle oli lainattu myötämielisyydellä kaikkein bändituttujen kamat: Rita Hayworth: Honey Aaltonen (rummut), Ari Ahonen (kitara), Teemu Kalliala (basso) ja Markku "Kormu" Korhonen (laulu), lainasi pa-kamoja ja roudariaan (Petri Sarvamaa), Claudie ylimääräisiä vahvistimia.

Samaan aikaan vaikutti myös JetBlack-niminen bändi: Heikki Kopomaa (basso), Matti Pitsinki (kitara) ja Bengt Smedjebacka (rummut). Rita Hayworthin ja JetBlackin porukoista muodostui myöhemmin läheinen ja hyvä bändi Hollywood SS: Heikki (basso), Markku (laulu), Matti (kitara), Ari Karppinen (komppikitara) ja Arto Kuosa (rummut).

YO-KIRJOITUKSET LäHENEVäT

Jyrillä ja Timolla alkoivat YO-kirjoitukset painaa päälle syksyllä -76. Sovittiin, että keikkailua vähennetään. 24.9.76 pidettiin ekat omat abi-bileet, jossa Busters soitti kaksi 45 minuutin settiä. Tämä keikka nauhoitettiin ja siitä on todettavissa että bändi oli nimenomaan lavalla parhaimmillaan. Yleisö tuntui nauttivan Laurin usein rajuistakin manöövereistä (tyttöjen kirkumista). Suosikki-lehden Karvapäägalleria-listalle saatiin noteerauksia: elokuussa 42. ja lokakuussa 32.

Todelliset abibileet pidettiin Norssissa 21.1.77, jolloin lavalla oli peräti viisi bändiä: Busters (Kimmo rummuissa tuuraamassa), vanha kilpakumppani Claudie, Monroe, Söör Bonner and his Comets sekä Sepi ja Girls (Hiltusen Sepon comeback koulun nuorten tyttöjen kanssa, heitähän tuli Norssiin -72). Koulun musiikkiharrastus kulminoitui neljän tunnin bändikarnevaaliin. Jokin keikka tehtiin vielä keväällä -77, rumpalina joskus oli lainassa bändituttu Honey Aaltonen. Karvapäägalleriassa saatiin 24. sija.

KIRJOITUKSET OHI, KEIKKOJA SYKSYLLä 1977

Syksyllä Jyri ja Timo jo opiskelivat, Lauri koulussa. Tuli kutsu Mikkelin Muikkufestivaaleille 27.8.77. Sinne lähti kokoonpano: Juha "Julle" Heikkilä (rummut), Teemu Kalliala (basso), Jyri ja Lauri. Busters soitti siellä puolityhjälle teltalliselle. Myöhemmin todettiin, että järjestäjät eivät olleet saaneet ilmoituksia valmiiksi. Tutustuttiin myös erään ohjelmatoimiston tapaan hoitaa asioita innokkaiden bändien osalta - ei kehumista.

Seuraava keikka oli Casa Academicassa Hietaniemenkadulla 5.10.77. Kyseessä oli jonkin puolueen järjestämä keikka. Kun heidän puheenvuoronsa tuli, miksaaja Sarvamaa käänsi nauhakaiun täysille: hyväää-äää-äää iltaa-aaa-aaa.

Aimo Nisumäki järjesti työntäyteisen viikonlopun: perjantaina 21.10. keikka Keravalla ja lauantaina Vaalassa Oulunjärven rannalla. Kokoonpano oli perinteinen: Jyri, Lauri, Pauli, Timo. Tämän viikonlopun jälkeen karisi keikkamuusikon ammatista viimeinenkin sädekehä: Vaalassa lenteli jo kiviä keikkabussin ikkunoiden läpi, vaikka itse keikka menikin ok.

VIIMEISET KEIKAT, BUSTERS IKääNTYY

Lauri kirjoitti keväällä -78 ja Busters soitti abibileissä 20.1.78. Vappuaatonkeikka -78 soitettiin perinteisellä kokoonpanolla Helsingin Ylioppilaskunnan 110-vuotisjuhlassa Casa Academicassa Maaritin lämppärinä. Eteläsuomalaisen Osakunnan Kevätkarnevaaleissa Casalla rokattiin 10.5.79 (Juha, Jyri, Lauri ja Timo) ja viimeinen keikka oli ESO:n fuksiaisissa Uudella Ylioppilastalolla 30.10.82 (Juha,Jyri,Lauri ja Eero-Pekka Karkola). Kahdestaan Jyri ja Lauri esiintyivät joissakin tilaisuuksissa Casalla ja Uudella sekä kerran Norssin puurojuhlissa 8.12.78.

 

MUISTELOT I

Kun Norssi täytti 125 vuotta 1992, koottiin vanha porukka muistelemaan menneitä ja tehtiin single tukemaan koulun musiikkitoimintaa. Levylle valittiin kappaleet Nuoruutein ja Nuori rokkari. Soittajat olivat kaikki norsseja sekä Busters-veteraaneja: Jarmo, Juha, Jyri, Kimmo, Lauri, Puka, Teemu, Timo. Levyn tuotannosta vastasi King Pleasure Records (Jyri Lehtonen ja Jyri Terämaa). Levyn tuotoilla koululle saatiin vahvistin ja mikkejä.

 

MUISTELOT II, MUKANA FRIENDS

Laajempi muistelo oli tarpeen. Kun Lions Club Floorankenttä tarjosi vielä hyväntekeväisyysfoorumin, oli ratkaisu selvä: tehdään talkoilla CD-levy tukemaan Eläintarhan ala-astetta ja Käpylän lastenkotia. Tämä tavoite keräsi lopulta Bustersin lisäksi mukaan useita ystäviä, yhteensä 32 henkilöä antoi panoksensa soittopuolelle. Mukana olivat mm. Risto Rinne ja Rütger Orjatsalo (ex. Kake Singers), Jukka Kosonen (soitellut mm. Time-yhtyeessä), Jaakko Koskinen (Fontellin kone), Tri Cohiba-yhtye (lattaria) ja kahdeksan hengen kuoro (Elsi, Emilia, Hanna-Leena, Jonna, Mirva, Niina, Paula ja Sanna), Veromiehen koulusta johtajana Seppo Hiltunen. Riston sisko Eeva Rinne, naapurin Pia Hermunen, monitoimisoittaja Jari Heikkilä sekä luokkakaveri Kimmo Rekola antoivat myöskin oman panoksensa. Tämä levy "Busters & Friends, Pöytälaatikosta" valmistui joulukuun alussa 1993 ja sisältää julkaisemattomia omia sävellyksiä -70 ja -80-luvulta. Kaksi sävellystä tehtiin pelkästään levyä varten. Mukaan löytyi yksi autenttinen äänite vuosilta -76-78.

Tämä levy keräsi avustuskohteille 20.000 markan tuoton tavaralahjoituksina ja rahallisena tukena.

Projektista ilmestyi artikkeli Rytmi-musiikki-lehdessä 7/94 (s.22-23) teemalla "Kokemuksia levyn teosta harrastusmielessä". Jouluksi -94 julkaistiin CD:stä vielä lisäpainos samalla konseptilla.

 

NYKYTILANNE

Menneet rock-muistelot ovat herättäneet Bustersit taas uuteen uskoon: alkuperäinen kokoonpano (Jyri, Kimmo, Lauri, Timo) on alkanut keikkailla täydennettynä Kososen Jukalla ja uutena remmiin on astunut Tero Rikkonen. Viime vuosina keikkoja on ollut 'sopivasti' ja kuviota on jatkettu omaksi ja toivottavasti muidenkin iloksi!

Vuoden 2011 alusta on kokoonpano muuttunut sen verran, että rumpuihin on tullut Honey Aaltonen (R.I.P., 2022) ja kitaraan Risto 'Ripa' Schiray. Kokonpano on ollut siis Honey (dr), Jyri (gtr), Lauri (voc), Risto (gtr, voc), Tero (gtr, kb, voc) ja Timo (b).