Busters!

 

BUSTERS-ALKUTAIPALEITA HELSINGIN NORSSISSA

Busters-bändin aamunkoittona toimi 1974 perustettu trio Travelling Band, jossa soittivat 15-16 vuotiaat Jyrki Kettunen (rummut), Jyri "Lele" Lehtonen (kitara) ja Timo "Neva" Virtaneva (basso, laulu). Bändi harjoitteli koulun musiikkiluokassa nimensä mukaista CCR:n kappaletta. Kokoonpano ei tehnyt todistettavasti yhtään keikkaa - ehkä viisaasti kasvatettiin musiikillisia valmiuksia.

Seuraava muistikuva on loppuvuodelta 1974, jolloin koulun joulujuhlassa esiintyi jo keikkataidoilla varustettu bändi: Seppo Hiltunen (komppikitara, laulu), Jyri Lehtonen (soolokitara), Jarmo "Jara" Nikku (rummut) ja Timo Virtaneva (basso). Jarmon kaima on muusikkokitaristi. Bändi soitti epämääräisillä kamoilla täysillä, opettajakunta paheksui. Ohjelmisto oli pääasiassa Juicen materiaalia: Marilyn, Einarin polkupyörä sekä Renegadesin Cadillac. Tällä kokoonpanolla ei todennäköisesti ollut nimeä, mutta se oli jo Busters.

Seppo oli kuitenkin vierailevana tähtenä ja bändi jatkoi triona, laulupuolesta vastasi Jara. Vuoden -75 alusta kokoonpanoon tuli vokalistiksi Lauri "Late" Karhuvaara. Alkuvuodesta oli myös ensimmäinen keikka koulun kulttuurikilpailussa, tosin ilman ohjelmistoa ja basistia. Soitto oli mukaelmia Hurriganesin biiseistä mm. Cherry baby. Se kun meni tuohon C,Am,F,G kiertoon. Puka Oinonen risti sen myöhemmin Aku Ankka-kaavaksi. Jyri keksi bändin nimen Pursimiehenkadun vauvanvaateliikkeestä.

Harjoituksia jatkettiin ahkerasti ja jo 20.2.75 oli Bustersilla penkkarikeikka Katajanokan Kasinolla. Mukanaan oli ehtinyt urkuri Erkki Kallio. Hän oli hypännyt koulun kilpailevasta Claudie-bändistä (alunperin 1973 nimeltään Lomax): Kimmo Elovaara (basso), Kimmo "Kosse" Kosenius (rummut), Puka Oinonen (soolokitara), Mauno Paajanen myöh. Twiggy Oliver (komppikitara, laulu).

Keikka oli aika loiva. Eka setti meni vielä ok, mutta myöhemmin bändi sinistyi lavalle. Liekö penkkarihenki tarttunut liikaa juhlijoista? Taidoissa oli vielä parantamista. Vielä toinen kokeilu mahtui keväälle: Satakunnantalolla keikka ilman basistia. Alta riman.

SELKIINTYMISTÄ JA KILPAILUA

Muutaman oudosti menneen keikan jälkeen itsetunto oli musiikillisessa mielessä pohjamudissa. Erkki jätti bändin ja keskittyi klassiseen. Loppukevät harjoiteltiin tekniikkaa (Jyri aloitti kitaraopinnot Konservatoriossa ja Timo Ogelissa). Harjoituksia pidettiin kolmesti viikossa koulun musiikkiluokassa (Norssi taipui ja antoi luvan käyttää luokkaa koulun jälkeen treeneihin).

Kesän aikana vaihtui rumpali, Kimmo Kosenius loikkasi em. Claudiesta (jolloin Jarmo loikkasi puolestaan Claudieen). Kilpailu Bustersin ja Claudien välillä kiristyi. Arkadian Yhteiskoulussa pidettiin 25.10.75 oppikoulujen bändikilpailut - molemmat osallistuivat. Bustersilla ei ollut omia kappaleita, joten soitettiin extempore-blues, floppi. Uudistettu Claudie (Jarmo oli lähtenyt, Mauno siirtynyt rumpuihin ja komppaajaksi tullut Ari-Pekka "AP" Karppo) soitti Väinö-rokin: sävellys Puka, sanoitus Asko Salminen. Claudie pääsi levyttämään kolme biisiä Fireball-albumille (Reeb Oy).

Tästä sisuuntuneena Busters päätti tehdä omia kappaleita. Ensimmäiset soivat jo koulussa abi-bileissä 21.11.75 ja Pop-yhtyeitten SM-kilpailujen Helsingin karsinnassa 7.12. Vanhalla Ylioppilastalolla paahdettiin kolme Jyrin säveltämää ja Laurin sanoittamaa biisiä (Nuoruutein, Sunnuntaita vasten, Matkani unelma). Kaksi parasta bändiä pääsi jatkoon ja Busters oli kolmas. Bändi sai lavaesiintymisestä kuitenkin täydet pisteet (juontajana oli Jussi Raittinen ja Lauri syöksyi vauhdilla hänen kainaloonsa).

Bustersin omat biisit syntyivät pääsääntöisesti niin, että Lauri kirjoitti sanat ja Jyri teki niihin ensin soinnut ja sitten melodian - usein Jyri äänitti ensin kitarakompin nauhalle ja soitti siihen erilaisia melodia-aihioita. Farkut-biisissä kertosäe oli ensin tavallinen säkeistö, mutta Jyri muokkasi siitä kertsin kun se oli hänen mielestään täydellisen korni. Instrumentaali Bafe´s Factory syntyi rautalanka-ajatuksesta ja siihen oli laitettava erilainen b-osa ettei se kuullostaisi kopiolta (kuten bändin biisi Let´s Boogie). Biisin nimi tuli CCR:n Cosmos Factoryn innoittamana, kukaan ei tosin tiedä kuka tai mikä on Bafe (joku Norssin tytöistä teki siitä lepakon).

Puka liittyi Bustersiin ulkojäseneksi. Helsingin kauppaoppilaitoksen keikalla loppuvuonna -75 hän soitti aurinkolasit päässä - muutkin pukeutuivat asianmukaisesti: Beavers-farkkurotsien selkään oli kirjailtu isolla Busters (Matti ja Pirja Majavan Beavers teki 1970-luvulla yhteistyötä Hurriganesin kanssa ja sitä piti tietty kopsata). Puka palasi Claudieen.

Seuraava keikka oli Väinölän nuorisoseuran talolla Hyrylässä 31.1.76. Kamaa alkoi olla jo niin paljon että kuljettamiseen tarvittiin iso muuttoauto. Asentaminen kesti monta tuntia, varsinkin valourkujen kokoaminen/purkaminen oli puheenaiheena. Roudari/managerina toimi juuri Norssista kirjoittanut Heikki "Hessu" Taavela. Kimmo järjesti bändille tarrat ja keikkajulisteen ollessaan kirjapainossa töissä.

Nauhoittamaan oli päästävä. Timon partioystävällä Kauko Lipposella oli Puistolassa rakenteilla oma studio. Siellä käytiin alkuvuodesta -76 äänittämässä demoja levy-yhtiöille lähetettäväksi. Homma oli outoa ja ihmeellistä kaikille ja demot jäivät vaillinaisiksi. Lähetetyistä demoista saatiin vain yksi palaute ja sekin oli "ei-nyt". Yksi kappale, Gblues, pääsi 1993 julkaistulle Pöytälaatikosta CD-levylle. Taustoihin soitettiin soolo pari vuotta myöhemmin Jyrin olohuoneessa Herttoniemessä.

Bändin historian aikana tehtiin paljon kellarinauhoja, niistä koostettiin kaksi kasettiakin: Bafe's factory ja Farkut. Jyrillä oli käytössään kaksi kelanauhuria ja uudet soitto/laulu-osuudet liitettiin soittamalla toisesta nauhurista pohjia ja lisäämällä uudet osuudet samalla kun toinen nauhuri äänitti. Niitä kopioitiin muutama kappale ja jaettiin ystäville. Nauhat olivat verraton apu kun 1993 CD:lle kerättiin kokoon omaa materiaalia.

KEIKOILLA, UUSI RUMPALI, RUTIINIA

Keväästä -76 tulikin keikkapainotteinen. Vartiokylän yhteiskoulun keikan 19.3. jälkeen Kimmo ilmoitti lähtevänsä Aarno Kiurun vetämään Ako & Co-bändiin (myöhemmin Doctor's Special). Busters oli kaaoksessa, oli sovittu mm. radio-ohjelman tekemisestä Yleisradiolle ja nauhoitus oli 5.4. Liisankadun maineikkaalla studiolla. Kimmo lupasi hoitaa vielä sen.

Radio-ohjelma "Nykynuorison ikiomaa poppia" tuli ulos 22.5.1976 ja uusintana myöhemmin 4.6. Tuo 45 minuutin ohjelma sisälsi haastattelujen ja puheosuuksien lisäksi biisit Nuoruutein, Blues (Lauri lauloi ihan ExTempore-sanotuksella peruskaavaan), Sunnuntaita vasten ja Bafe's factory (Jyri käytti hullaantuneena studion vahvistimesta löytynyttä tremoloa - ei hyvä). Ohjelman tuotti luokkakaverin Antti Kaupin äidin sisko Saara Palmgren YLE:stä.

Busters laittoi johonkin lehteen ilmoituksen, että etsitään rumpalia ja koesoittoon tuli Upi Sorvalin yksityistunneilla parin vuoden ajan käynyt ammattitason Pauli "Pale" Varpuaho (kertoi, että hakijoita oli useita...). Hän asui lähellä Upia Pukinmäessä ja harjoitteli Upin autotallissa mm. nuotinlukua. Pale oli soittanut vähän erilaista, mutta pääsi nopeasti kiinni rock'n'rolliin (hauskaa oli kun Pale kirjoitti biiseistä rumpunuotit oppiakseen biisit nopsaan). Ohjelmistoon tuli myös Creamia (White Room) hänen pyynnöstään. Biisin alku aiheutti rock-bändille kulmien kurtistelua kun sen tahtilaji on 5/4. Palella oli myös tuplabassarit jollain keikoilla. Myöhemmin Pale soitti Katapultissa ja pitkään Meiju Suvaksen bändissä. 2000-luvulla Pale soitti The Millers-poppoossa rautalankaa.

Seuraavaksi Busters sai jotenkin kiinnityksen Stadin huippumestaan Natsalle (nykyinen Kaarle XII). Vappuaattona ja Vapun päivänä keikka oli ruotsalaisen jazzbändi Swensson Peacen kanssa. Pale oli jo mukana ja pärjäsi todella hienosti. Muita Natsankeikkoja olivat 15.5. (illan aloitti Piirpauke), 22.5. (illan aloitti Madame George) ja lisäksi ainakin yksi keikka pääesiintyjänä. Jim Pembroke totesi Jyrille että Busters veti maailman nopeimman Johnny B. Gooden. Välissä oli partiokeikka Helsingin kaupungin nuorisokerholla 14.5.1976.

Keikkailu alkoi jo sujua rutiinilla (enää ei tarvinnut kysyä mistä sävellajista mikäkin biisi menee). Ohjelmistoa oli tarvittaessa kolmeksi tunnin setiksi, varmaankin 40 kappaletta, joista omia toistakymmentä. Muut kappaleet olivat perusrokkia: Elvis, Chuck Berry, Hurriganes tai rankempaa: Deep Purple, Led Zeppelin ja Cream.

Natsalle oli lainattu myötämielisyydellä kaikkein bändituttujen kamat: Rita Hayworth: Honey Aaltonen (rummut), Ari Ahonen (kitara), Teemu Kalliala (basso) ja Markku "Kormu" Korhonen (laulu), lainasi PA-kamoja ja roudariaan (Petri Sarvamaa), Claudie ylimääräisiä vahvistimia.

Samaan aikaan vaikutti myös JetBlack-niminen bändi: Heikki Kopomaa (basso), Matti Pitsinki (kitara) ja Bengt Smedjebacka (rummut). Rita Hayworthin ja JetBlackin porukoista muodostui myöhemmin läheinen ja hyvä bändi Hollywood SS: Heikki (basso), Markku (laulu), Matti (kitara), Ari Karppinen (komppikitara) ja Arto Kuosa (rummut).

YO-KIRJOITUKSET LÄHENEVÄT

Jyrillä ja Timolla alkoivat yo-kirjoitukset painaa päälle syksyllä -76. Sovittiin, että keikkailua vähennetään. 24.9.76 pidettiin ekat omat abi-bileet, jossa Busters soitti kaksi 45 minuutin settiä. Tämä keikka nauhoitettiin ja siitä on todettavissa että bändi oli nimenomaan lavalla parhaimmillaan. Yleisö tuntui nauttivan Laurin usein rajuistakin manöövereistä ja tytöt kirkuivat. Suosikki-lehden Karvapäägalleria- listalle saatiin noteerauksia: elokuussa 42. ja lokakuussa 32. Tämän vuoksi myös Suosikki kiinnostui ja Busters kuvattiin Norssin portailla sekä Jyrki Hämäläinen haastatteli bändiä Bulevardin Wimpyssä. Juttua ei kuitenkaan koskaan julkaistu.

Todelliset abibileet pidettiin Norssissa 21.1.77, jolloin lavalla oli peräti viisi bändiä: Busters (Kimmo rummuissa tuuraamassa), vanha kilpakumppani Claudie, Monroe: Jukka Laisi (laulu), Stefanos Hirvonen (kitara), Andre "Stede" Bertel (basso), Seppo Skogberg (rummut), Söör Bonner and his Comets: Seppo Lindqvist (piano), Heikki Kopomaa (basso), Jouko Kopomaa (kitara), Jyrki Kettunen (rummut), Caj Munc (laulu), Matti Nyyssönen (lavateatteri sisältäen mm. stunt-tyyppisen kolmipyörälläajon päättyen stagelta yleisön sekaan sekä nakkimakkaroiden viskelyn) sekä Sepi & Girls (Hiltusen Sepon comeback koulun tyttöjen kanssa, heitähän tuli Norssiin -72, Jyri komppikitarassa avittamassa). Ohjelmistona oli ainakin Veltto-Virtasen Lolita ja pätkä Karma-yhtyeen Huomenta Suomi-biisistä. Koulun musiikkiharrastus kulminoitui neljän tunnin bändikarnevaaliin. Bändiharrastus oli noussut aivan uudelle tasolle. Jokin keikka tehtiin vielä keväällä -77, rumpalina joskus oli lainassa bändituttu Honey Aaltonen. Karvapäägalleriaan paluu huhtikuussa -77 sijalle 24.

KIRJOITUKSET OHI, KEIKKOJA SYKSYLLÄ 1977

Syksyllä Jyri ja Timo jo opiskelivat (Jyri Helsingin Yliopistossa ja Timo Polilla), Lauri skolessa. Tuli kutsu Mikkelin Rapu ja Muikku-festareille 27.8.77. Sinne lähti kokoonpano: Juha "Julle" Heikkilä (rummut), Teemu Kalliala (basso), Jyri ja Lauri. Busters soitti siellä puolityhjälle teltalliselle. Myöhemmin todettiin, että järjestäjät eivät olleet saaneet ilmoituksia valmiiksi. Tutustuttiin myös keikan järjestäneen, nimekkään ohjelmatoimiston tapaan hoitaa asioita innokkaiden bändien osalta - ei kehumista.

Seuraava keikka oli Casa Academicassa Hietaniemenkadulla 5.10.77. Kyseessä oli jonkin puolueen järjestämä keikka. Kun heidän puheenvuoronsa tuli, käännettiin nauhakaiku miksaaja Sarvamaan toimesta täysille: hyväää-äää-äää iltaa-aaa-aaa.

MS-Audiotronissa työskennellyt Aimo Nisumäki järjesti työntäyteisen viikonlopun: perjantaina 21.10. keikka Keravalla ja lauantaina Vaalassa Oulunjärven rannalla. Kokoonpano oli perinteinen: Jyri, Lauri, Pauli ja Timo. Lämppärinä Vaalassa olivat Kurt Tulikallio ja Uuge Kojola. Tämän viikonlopun jälkeen karisi keikkamuusikon ammatista viimeinenkin sädekehä: Vaalassa lenteli jo kiviä keikkabussin ikkunoiden läpi (Jyrin suututettua kitarafanin - luuli nimmarinpyytäjää pilailijaksi), vaikka itse keikka menikin ok.

VIIMEISET KEIKAT, BUSTERS IKÄÄNTYY

Lauri kirjoitti keväällä -78 ja Busters soitti abibileissä 20.1.78. Vappuaatonkeikka -78 soitettiin perinteisellä kokoonpanolla Helsingin Ylioppilaskunnan 110-vuotisjuhlassa Casa Academicassa (mukana myös Ikaros & Maarit sekä Reijo Karvonen). Eteläsuomalaisen Osakunnan (ESO) Kevätkarnevaaleissa Casalla rokattiin 10.5.79 (Juha, Jyri, Lauri ja Timo) ja viimeinen keikka oli ESO:n fuksiaisissa Uudella Ylioppilastalolla 30.10.82 (Juha,Jyri,Lauri ja Eero-Pekka Karkola bassossa). Kahdestaan Jyri ja Lauri esiintyivät joissakin tilaisuuksissa Casalla ja Uudella Ylioppilastalolla sekä kerran Norssin puurojuhlissa 8.12.78.

 

MUISTELOT I

Kun Norssi täytti 125 vuotta 1992, koottiin vanha porukka muistelemaan menneitä ja tehtiin single tukemaan koulun musiikkitoimintaa. Levylle valittiin omat biisit Nuoruutein ja Nuori rokkari. Soittajat olivat kaikki norsseja sekä Busters-veteraaneja: Jarmo, Juha, Jyri, Kimmo, Lauri, Puka, Teemu, Timo. Levyn tuotannosta vastasi King Pleasure Records (Jyri Lehtonen ja Jyri Terämaa). Levyn tuotoilla koululle saatiin vahvistin ja mikkejä.

 

MUISTELOT II, MUKANA FRIENDS

Laajempi muistelo oli tarpeen. Kun Lions Club Floorankenttä tarjosi vielä hyväntekeväisyysfoorumin, oli ratkaisu selvä: tehdään talkoilla CD-levy tukemaan Eläintarhan ala-astetta ja Käpylän lastenkotia. Tämä tavoite keräsi lopulta Bustersin lisäksi mukaan useita ystäviä, yhteensä 32 henkilöä antoi panoksensa soittopuolelle. Mukana olivat mm. Risto Rinne ja Rütger Orjatsalo (ex. Kake Singers), Jukka Kosonen (soitellut mm. Time-yhtyeessä), Jaakko Koskinen (Fontellin kone), Tri Cohiba-yhtye (lattaria) ja kahdeksan hengen kuoro (Elsi, Emilia, Hanna-Leena, Jonna, Mirva, Niina, Paula ja Sanna), Veromiehen koulusta johtajana Seppo Hiltunen. Riston sisko Eeva Rinne, naapurin Pia Hermunen, monitoimisoittaja Jari Heikkilä sekä luokkakaveri Kimmo Rekola antoivat myöskin oman panoksensa. Tämä levy "Busters & Friends, Pöytälaatikosta" valmistui joulukuun alussa 1993 ja sisältää julkaisemattomia omia sävellyksiä -70 ja -80-luvulta. Kaksi sävellystä tehtiin pelkästään levyä varten. Mukaan löytyi yksi autenttinen äänite vuosilta -76-78.

Tämä levy keräsi avustuskohteille 20.000 markan tuoton tavaralahjoituksina ja rahallisena tukena.

Projektista ilmestyi artikkeli Rytmi-musiikki-lehdessä 7/94 (s.22-23) teemalla "Kokemuksia levyn teosta harrastusmielessä". Jouluksi -94 julkaistiin CD:stä vielä lisäpainos samalla konseptilla.

 

NYKYTILANNE

Menneet rock-muistelot ovat herättäneet Bustersit taas uuteen uskoon: alkuperäinen kokoonpano (Jyri, Kimmo, Lauri, Timo) on alkanut keikkailla täydennettynä Kososen Jukalla ja uutena remmiin on astunut Tero Rikkonen. Viime vuosina keikkoja on ollut 'sopivasti' ja kuviota on jatkettu omaksi ja toivottavasti muidenkin iloksi!

Vuoden 2011 alusta on kokoonpano muuttunut sen verran, että rumpuihin on tullut Honey Aaltonen ja kitaraan Risto 'Ripa' Schiray. Kokonpano on siis Honey (dr), Jyri (gtr), Lauri (voc), Risto (gtr, voc), Tero (gtr, kb, voc) ja Timo (b). Nyt myös mukaan on liittynyt Markku "Kormu" Korhonen lauluun.